Brze lepinjice

13/09/2014

Brze lepinjice NOVO1

Ovaj recept me je 100 puta spasao ujutru. Vruće, hrskave lepinjice budu gotove bukvalno za 10 minuta.

Evo šta vam treba:

– 2,5 čaše (od kiselog mleka) brašna (po želji, ja najčešće koristim mešavinu speltinog i ražanog)

– jedno jaje

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

– čaša kisele vode

– dve male kašičice sode bikarbone (nepune, onako s vrha sode)

– malo soli

Brze lepinjice NOVO

Umutite smesu da bude gušća od one za palačinke i ostavite je da stoji 10 minuta. Za to vreme ugrejete rernu sve sa plehom. Posle tih desetak minuta, na pleh stavite pek papir i kašikom vasdite smesu. Za jednu lepinjicu idu oko 2 kašike smese. Pospete susamom ili kimom ili morskom solju, ma čime god želite i stavite ih u dobro zagrejanu rernu. Budu gotove za najviše 10 minuta.

Po originalnom receptu u smesu umesto kisele vode ide kiselo mleko, ali su meni ovako ukusnije. Takođe, možete ih praviti i bez jaja, ali tada dodajte samo malo više kisele vode.



20 komentara

  1. Ja sam juce pravila ove lepinjice ali ne sa speltinim nego razano i jecmeno brasno. Toliko su uzasne bile da sam ih bacila. Ne znam u cemu sam pogrijesila. Ukus tako bljutav i odbojan da ih nisam mogla jesti juros. Nisam stavljala jaja. RAzani hleb sam jela milion puta a od jecmenog brasna nikad nisam nista jela. Mozda mi taj ukus jecma ne odgovara.
    Mozda je bolje da mi preporucite neki dobar i vec provjeren hleb za restrikciju. P.S. nemam Speltino brasno ali cu nastojati da ga kupim u najkracem roku da bih mogla da prativ recepte u originalu. Za pocetak imam samo heljdino jecmeno i razano brasno. I kupila sam susam, lan, sjemenke. Please help.

    1. Možda vam ne prija ječmeno brašno. Mada ih ja nikad nisam pravila u toj kombinaciji. Najčešće pravim sa mešavinom speltinog i ražanog. Dok ne kupite speltino brašno, ne mešajte ova tri jer nisam sigurna kako će da ispadne. Probajte da napravite hleb samo od ražanog brašna. ja sam ga sinoć pravila i bio je odličan: 500 grama ražanog brašna, kašičica soli, prašak za pecivo, po dve kašike semenki(susam, golica, suncokret, mleven lan) dve kašike maslinovog ulja, 500 ml mlake vode. Ostavite dva sata da stoji pa pecite sat vremena na 200.

    2. To mi je i preostalo jedino jer mi je jedino poznat ukus razanog brasna. A iz CG sam pa nisam srecala ovdje po prodavnicama zdrave hrane speltino brasno. Valjda cu naci. A jecmeno brasno ne znam za sta da koristim. Jedino da ga bacim a zao mi je. Da se malo uhodam pa cu vidjeti sta i kako. Hvala za recept. Valjda ce mi ovaj put uspjeti hleb. To mi je najbitnije od svih obroka jer za rucak i veceru imam plan ishrane. A da odmah pocnem sa pitama itd ne ide. Zelim da ispostujem sve kako treba. I za heljdino brasno sam cula da ima neki specifican ukus pa me je sad pomalo strah da ga koristim da mi ne upropasti sve. :(((((

    3. Samo polako, treba vremena da uđete u štos sa ukusima i sa različitim brašnima. Ne mese se sva brašna isto. Potražite speltino brašno po prodavnicama zdrave hrane, sigurno ga negde ima. Moram da priznam da je ovo prvi put da nekome nisu uspele lepinjice. Meni je ječmeno brašno ok ukusa, samo se testo od njega malo više mrvi. Pogledajte sve recepte za peciva pa probajte da napravite neku kombinaciju: http://hronokuhinja.rs/category/dorucak/peciva/
      Meni je ovaj hleb jako ukusan, ali i u njega ide spelta, doduše 100g: http://hronokuhinja.rs/novi-hleb/
      Dok ne nađete speltu, savite integralno pšenično brašno, pošto ide mala količina u ovaj recept. Ali svakako potražite speltu

  2. Ja koristim kombinaciju jecmenog i razenog brasna (nebitan odnos) i uvek mi pecivo bude extra (bilo koje)!

  3. Da li ove lepinjice mogu u restrikciji i koliko cesto? Tipa ako ne uspem sa onim hlebovima pa da ove lepinjice pravim za doucak?

  4. Cao Ana,
    Hvala ti na svim divnim receptima. Jutros sam probala ovaj recept, sa kiselim mlekom, i semenkama suncokreta i susamom. Kad sam ih tek izvadila iz rerne bile su po malo gorkaste, ali sam mislila da je to zbog sode, nkad ranije je nisam probala. Medjutim, kad su se ohladile postale su mnogo gorke, skoro da ne mogu da se jedu, i semenke suncokreta su pozelenele…trava zelena boja. Da li imas ideju zasto se to dogodila? Sta li sam pogresila?

  5. Sve pohvale za divne recepte. Pet nedelja sam u restrikciji i veoma sam zadovoljna. Posto su mi dorucak razne lepinjice interecuje me dali ste koristili laneno brasno. Koji mu je gi? Koliko sam mogla primetiti ne treba ga puno staviti kao da je masno..

    1. Ha kući imam nešto između bebćih i normalnih. Inače imam neku čudnu averziju prema velikom escajgu, pa gledam da u fioci uvek imam nešto što manje.

  6. Lepinjice su mi ispale pomalo gnjecave iznutra – stavljala sam razano i jecmeno brasno, pekla 10min, i zatim ih poredjala na tanjir. I kada se ohlade ostanu gumenaste. Da li sam trebala duze da pecem ili nisu smele da stoje na tanjiru (nemam resetku) ili treba vise pzp? Razumela sam da nakon fermentisanja uz sodu obavezno ide limun – a da li moze jos malo kisele vode umesto limuna? I ako nakon fermentacije stavljam pzp umesto sode, ne treba limun ili kisela? 1 kasicica sode=1 kasicica pzp ? Hvala unapred 🙂

    1. Uz sodu je potreban limun, uz pzp nije. Možda je trebalo da ih još malo pečete. Uvek proverite čačkalicom. Ubodite je u lepinju i izvucite. Ako se ništa ne lepi, gotovo je.

  7. Zdravo,pravim ove lepinjice vec nekoliko puta ali danas sam odusevljena. Stavila sam 2 case razanog i malo vise od pola case ovsanog brasna,kasicicu soda bikarbone(skoro pa punu),iscedila pola limuna,1 jaje,pola case kisele vode(toliko sam imala),pola case jogurta i kasicicu soli(ravnu).Rezultat-ODUŠEVLJENA SAM.

Ostavite komentar