Bosiljčić – Hleb sa bosiljkom

04/08/2015

Hleb bosilcic 2 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Lebac je nastao iz želje da napravim nešto od livade bosiljka koji je mama namnožila u dvorištu. A pošto ga trpah neumereno u paradajz čorbice i salate, dođe vreme da izmislim neki hleb, što je za nekoga kao ja (daj mi recept u gram tačan ILI ribam kuhinju i sve po njoj ulepljeno do Nove godine i nazad) bila oooozbiljna avantura.

Pa je tako i krenulo…malo brašna mnogo ”mokrih” sastojaka i zamalo…KANTA! Ali za neverovati, već sam počela da dobijam taj ”osećaj za testo” o kome su mi pričali, a ja maštala i ponovo verovala da bez ”tačno u gram” nema ‘leba.

A onda…recept! TAČNO U GRAM!

Za ovaj hleb vam je potrebno:

  • 150 grama ražanog
  • 150 grama speltinog
  • 200 grama pšeničnog integralnog brašna
  • 5 grama sode bikarbone
  • 5 grama krupne morske soli
  • puna, prepuna šaka bosiljka
  • kašika kima
  • jedno i po kiselo mleko
  • 125 militara vode

Umešati brašno,so i sodu bikarbonu. Sitno iseckati bosiljak, izmešati ga sa kimom pa ubaciti u suvu smesu i ponovo izmešati. Sastaviti kiselo mleko i vodu i tečnu smesu. Napraviti udubljenje u suvoj i sipati tečnost, te blago promešati dok se ne sjedini a onda rukom u vangli sjedinjavati dok se ne dobije kompaktna smesa koja bude malo lepljiva dok ne pokupite svo brašno po posudi, ali ne ostaje na rukama.

Izruči se na pobrašnjenu površinu i domesi do srednje mekanog ali potupno nelepljivog testa. Sa ovim brašnom i ovim merama, osim brašna na površini ni gram više neće biti potreban za postizanje idealne smese, garantujem! Samo gledajte da dobijete kompaktnu smesu, nemojte previše mušiti testo.

Napravite valjak i oblikujte veknicu, stavite je na pek papir na pleh i dobro pokvašenim rukama je pređite, te recnite nožem nekih santimetar i po duboko, a vekna neka ne bude viša od tri do četiri santimetra. Bolje je da bude malo duža nego debeljuškasta, sa slike će biti lakše nego da objašnjavam.

Hleb bosilcic 1 s

Prva (odnosno ova iznad na slici) izgleda manje, jer i jeste manja (oko 400 grama brašna, nemam za nju mere uopšte, jer je bukvalno slučajno napravljena). Ja sam posle toga malo posula brašnom da bi izgledala tako nekako ”rustično pekarski” ali ne mora, možete je posuti susamom. Ako vam malo pukne sa jedne strane to je ok, prva mi je pukla, druga nije, ali su se obe sekle fenomenalno. Bez mrvljena i odvajanja korice. U rernu zagrejanu na 220 stepeni pecite na istih 220 do kraja i to 40 minuta… I za vreme garantujem, ali za vaše rerne ne, pa bolje pripaziti malkice. Prijatno!



4 komentara

  1. Jutros sam pravila ovaj hleb, samo sam umesto speltinog stavila psenicno integralno, i ostatak razano. Super se ispekao. samo mi nije narastao bas kao ovaj na slici, nekako su mi kriske manje. Mozda je i do slike, pa se cini da je ovaj veci. A mene zanima koliko dugo se hladi ovaj hleb, posto kada sam ga sekla kora je bila bas tvrda, a ja sam bila nestrpljiva pa sam ga sekla odmah? 🙂

    1. Jovana je na moru pa ne verujem da će se brzo javiti :). Ako ste stavili sve isto, nema razloga da ne naraste. Možda ste samo drugačije oblikovali veknu. Ražano brašno daje tvrđu koricu i ja to obožavam, volim kad hrska. Ali ako vi ne volite, odmah po pečenju, hleb uvijte u mokru krpu na 10 minuta. To će omekšati svaku koricu

  2. Vazi, i ja obozacvam tvrdju koricu ali je malo nezgodno za secenje. Sledeci put cu ga uviti i bice taman. Hvala na odgovoru! 🙂

  3. Ana je u pravu. Kad se stavi ražano brašno korica bude trvdja i malo se teže seče, što rešava uvijanje u krpu(ja ne uvijam u mokru) ali jednako dobro naraste,do sad sa tim nisam imala problema a probala sam više kombinacija brašna. Svakako mi je najsavršeniji ispao od 100% speltinog brašna ali volim da isprobavam i mešavine kad mi se neki hleb svidi kao ovaj. Stvarno sam ga nekoliko puta pravila i uvek je uspeo. Probajte samo speltino i integralno. A ako volite da ipak ima koricu a da se lakše seče,stavite raženo i uvijte u krpu ali nemojte da se skroz ohladi u krpi nego ga odvijte kad bude mlak,tako će ostati negde ”izmedju”. Pozdrav.

Ostavite komentar