Bokeljski kuglof

14/06/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Volim hotele, volim kada mi neko drugi spremi doručak, volim švedski sto koji mogu da obilazim, biram, jedem, uživam.

Ali već godinama ne letujem u njima, više volim privatan smeštaj u kome mogu, što ni naš narod rekao “da se razgaćim”. Da ne razmišljam ni o čemu, da mi niko ne smeta, da ne moram da pratim vreme bilo čega pa ni restorana. I volim, iako sam na odmoru, da ponešto i skuvam.

Sada je nas petoro ovde, sve pasionirane izjelice, koje vole i da kuvaju. Preko dana jedemo po restoranima i plažama, ali ujutru svoj hrono doručak ne damo. A i zašto bismo? Nalazimo se u Boki, u kući staroj preko 200 godina. Imamo debele zidove, zelene škure, ruzmarin koji raste svuda oko nas i koji onako usput poberemo. Ali u toj staroj kamenoj kući imamo novu kuhinju. I šteta je ne iskoristiti je.

Za dobar hleb ionako ne treba mnogo posla. Umesi se smesa za manje od pet minuta i ostavi da stoji. Napolju je pakleno ovih dana, ali u našem trenutnom domu nije.

Posle sedam, osam sati fermentisanja, dok smo se mi brčkali na plaži, sve što treba da uradimo, jeste da ga “sunemo” u kalup. Pa u rernu. Pa ujutru da jedemo kao bogovi na velikoj kamenoj terasi.

Ovog puta smo pravili hleb kao kuglof, a pošto smo u Boki Kotorskoj tako je i dobio ime – Bokeljški kuglof.

Potrebno vam je:

  • 100 gr ječmenog brašna
  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 gr speltinog brašna
  • 250 ml mlake kisele vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 150 gr dimljenog kačkavalja (oni koji su u restrikciji mogu da stave šunku, slaninu, tikvicu, mlad si….)
  • 1 kašika lana
  • 1 kašika susama
  • Začini po želji
  • 1 prašak za pecivo
  • Dva prstohvata morske soli

Lan sameljite u mlinu za kafu. Ne mora mnogo, bitno je da pukne opna. Bez obzira što se odmah stavlja u testo, opna je toliko tvrda da postoji mogućnost i da seme ne nabubri koliko treba. a ako opna ne pukne ili ne omekša u testu ili nekoj tečnosti, nećemo mnogo iskoristiti od lana.

Umešajte brašna, lan, susam i vodu. Poklopite i ostavite da stoji na nekom mestu gde temperatura nije baš previsoka. Ne u frižideru, jer smesa ne može da se fermentiše na tako hladnom. Ukoliko živite u gradu, a sada nam je leto, ostavite smesu preko noći a ne dana.

Kada smesa “odleži”, dodajte ulje, so i prašak za pecivo. Mi smo imali neki divan, tvrd i ljutkast sir pa samo malo i njega narendali i dodali. Oni koji su u restrikciji mogu da dodaju mlad sir, mada on ume da razvodnji testo za hleb pa je možda bolje da dodate neku šunku, naredndanu pa oceđenu tikvicu ili prženu slaninu.

Igrajte se!

 

 

 



1 komentar

  1. bravo a misli za nachin odmaranja su nam iste i ja nisam bash za hotele molim vas pishite mi ako zelite za taj lepi sme3staj gde se nalazi u boku kotorsko nisam bila jos od pre40 god i cena sobe po osobi ili celu kucu fala i za preubaviot leb i oblik i vkus pozdrav

Ostavite komentar