Bezglutenski hrono hleb

08/05/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Inspirisana ljudima koji imaju netoleranciju na gluten, odlučila sam da probam nešto novo i drugačije.

Znam da je uvek sužen izbor kod takve ishrane, pa je nastao ovaj hleb.

Potrebni sastojci:

  • 200 gr heljdinog brašna
  • 200 gr fino mlevenog lana
  • 1 kašika psilijuma 
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl kisele vode

Oni koji imaju ozbiljnu alergiju na gluten treba da budu oprezni sa heljdom jer sadrži avidin, protein jako sličan glutenu

Ovog puta nisam koristila klasično brašno, već sam u mlinu za kafu samlela zrno heljde kao i seme lana. Tako sveže samleveni sastojci daju najbolji ukus. Izmešala sam brašno, mleveni lan, psylium, so i prašak za pecivo, zatim sam dodala kiselu vodu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

Peći na 200°C poklopljeno 20 minuta, zatim otklopiti i peći još 25 minuta. Ohladiti i služiti uz neki dobar namaz.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar