Bakina škola: Najsočnije ćufte sa sosom. I rolovane ćufte

15/03/2017

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U našoj kući se uvek dobro jelo. Ako izuzmemo moju sestru, svi u familiji vole da kuvaju. Nekada je baka vodila kolo, pa mama i tata,  a sada uglavnom ja. Tetka je uvek bila najveći specijalista za sitne kolače, a mi ostali za slani segment. I uvek smo birali što kvalitetnije možemo u datom trenutku. Ali sa dolaskom mog sestrića Relje na svet, kupovinu namirnica smo podigli na viši nivo. Organska jaja, organsko pilence, organsko telence…

Naravno, tako nešto nije moguće uvek naći, ali kad se može, što da ne. Jeste skuplje, ali ne i nedostižno. Organske paprike i čeri koje sam pronašla u Mercatoru ne koštaju mnogo više nego neorganske u sličnom marketu. Ali se ne sećam kada sam jela slađi paradajz. Jela sam ga uz doručak, ručak, u sosu…

Sočne ćufte u paradajz sosu

Potrebno vam je:

  • 500 grama mlevenog junećeg mesa
  • 60 grama praziluka
  • 1 belance
  • Prstohvat do dva sode bikarbone
  • 1 kašika paradajz sosa
  • Začini: Morska ili himalajska so, šareni biber, paprika u prahu, kumin, korijander (ma šta god volite)
  • 1 kašika maslinovog ulja

Praziluk iseckajte na sitno i dodajte u meso. Zatim ubacite začine. Njih birajte po tome šta volite i stavite onoliko koliko volite. Ja volim začinjenije stvari. Dodajte sodu bikarbonu i sve lepo umestite rukama. Zatim dodajte paradajz sos, belance i malo maslinovog ulja. Ja sam izabrala ono sa čilijem. Da zarezi.

Mesite dobro rukama što više možete da se smesa skroz poveže.

Ostavite je da malo odstoji pa formirajte ćufte. Ili pljeske.

U tiganju zagrejte mešavinu putera i ulja od komine maslina i pecite ćufte sa obe strane. Zato volim da ih malo spljeskam jer lakše i brže budu gotove.

Za sos vam je potrebno:

  • 1 veća paprika
  • 1o do 15 čerija
  • Prstohvat soli
  • 2 – 3 čena belog luka
  • 1- 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 kašičice origana

Papriku i paradajz operite i iseckajte, pa ih sameljite ručnim mikserom ili u blenderu. Svi oni koji su želeli dobar blender sada u Mercatoru imaju Nutribullet na sniženju od 30% što uopšte nije malo kada se uzme u obzir osnovna cena.

Beli luk iseckajte na listiće.

U šerpici blago zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk. Čim zamiriše, promešajte i dodajte sos od paprike i paradajza. Ubacite i malo paradajz sosa, so i origano. Sve malo krčkajte na tihoj temperaturi.

I to je to. Barem što se sosa tiče.

Ako želite malo zanimljiviju varijantu ćufti napravite sledeću stvar.

Rolovane ćufte

Smesu napravite prema prethodnom receptu.

uzmite kalup za mafine, po dnu namažite sa malo putera. Zatim uzmite šnitte slanine i urolajte u krug. Zatim u sredinu ubacite ćufte. Stavite pleh u rernu i pecite dvadesetak minuta. Kada izađu biće sočne i mirišljave. Mirisaće na slaninu, naravno.

Kao prilog uz ove ćufte sam napravila pire od karfiola.

Operite glavicu, iscepkajte na sitnije i skuvajte u blago posleljenoj vodi. Zatim ostavite karfiol u cediljici da se dobro ocedi da ne bi bio voden. Kada i poslednja kap izađe, sameljite ga u blenderu uz dodatak malo putera.

I to je to. Kompletan ručak, old school. A može i da potraje nekoliko dana, što je jako bitno onima koji imaju previše obaveza i ne mogu da kuvaju svaki dan.

A sledeći put ću spremiti crni pasulj.

Nisam u restrikciji i volim da pojedem povremeno mahunarke. A sad sam se uželela pasulja pa sam odlučila da isprobam sve vrste koje mogu da pronađem.

A sada ove sočne ćufte koje će potrajati barem dva dana.

Prijatno!

 

 

pr

 

 



Ostavite komentar