Američke palačinke od heljde

09/05/2015

Americke palacinke od heljde 4-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada su američke palačinke u pitanju, vagu više ne koristim, već merim po šolji. Znam da 130 grama brašna dođe do nevdljive linije, otprilike prst i po od vrha.

Ali ako volite da merite možete i ovako:

  • 130 grama heljdinog integralnog brašna
  • šolja kisele vode
  • 1 jaje
  • kašika ili dve putera
  • kašičica soli
  • dve kašičice praška za pecivo

Izmerite brašno pa ga sipate u šolju da vidite dokle će da dođe. Posle isto toliko vode sipate u šolju.

Umutite jaje, dodate kiselu vodu, a onda brašno koje ste pomešali sa solju i praškom za pecivo. I sve umešate špatulom, nemojte koristiti mikser. Bude lepša smesa i palačinke vazdušastije kada se smesa samo blago umuti.

Kašiku (ili dve) putera rastopite u tiganju za palačinke i ulijete ga u smesu. A onda pečete jednu po jednu.

Od ove količine ispadne oko šest većih palačinki.

Americke palacinke od heljde 3-s

I ne, nisam ih sve pojela, samo sam ih ovako naređala jer izgleda jako dobro 🙂 .

Prijatno!



8 komentara

  1. Da li je ovo ,,čisto” heljdino brašno ili je ipak pomešano sa još nekim? Koliko znam, čisto heljdino brašno je baš crno?! Recepti su Vam inače fantastični :-)!

    1. Ne, ovo je baš 100% heljdino brašno. Boja zavisi od svetla pod kojim se slika. A i od načina mlevenja. Kada je krupnije mleveno onda je tamnije, jer su one tamne ljuspice u njemu krupnije.

  2. Svi recepti su vam divni, ali ovaj je najgori koji sam ikada videla i probala. Ovo nisu palačinke, ovo su splačinke (splačine). Izvite zbog ovakvog komentara, ali sam morala.

Ostavite komentar