3 namaza koja ne treba da propustite

12/03/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ko ne voli namaze? Mogu da se mackaju preko hleba, može u njih da se umače, mogu palačinke da se filuju. Bitno je da budu kremasti i puni ukusa.

Ovde sam skupila nekoliko namaza koja zaista vredi isprobadi. Neki su moji, a neki članova Fejsbuk grupe “Hrono recepti”.

Sir sa mirođijom i kaparima

Potrebno vam je:

  • 200 gr kozjeg sira
  • 2 – 3 kašike kisele vode (po potrebi)
  • 1 manja veza mirođije
  • 2 kašilice kapara
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 manji čen belog luka (opciono)

Koristila sa masniji kozji sir, vi možete i mlađi ako ste u restrikciji. I bez obzra koji odaberete, kozji sir nikad nije vodenast kao kravlji pa mu često treba dodati malo kisele vode da bi se napravilo nešto kao krem.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kada dobijete kozistenciju krem sira, iseckajte mirođiju na najsitnije pa ubacite i nju i jednu kašičicu kapara u smesu. Probajte sir, kozji često nije slan pa dodajte malkice soli ako treba, kao i presovan beli luk. Njega ne morate da ubacite ukoliko mislite da će vam smetati u razgovoru s ljudima. Namaz je odličan i bez njega. Kada sve izmešate kašikom napravite krugove po površini tako da dobijete kružne “rovove”.

U to sipajte maslinovo ulje i po površini pospite preostalu kašičicu kapara.

Grčka salata od pečenih paprika

Recept je prvobitno postavila Blagica Stojčevska. Ovaj ovde je po njenim uputima pravila Suzana Janković.

Potrebno vam je:

  • 6 komada pečenih paprika iscepkanih i onda jos malo popreko iseckanih ( 350 gr)
  • 2 cena belog luka
  • 1 veza (manja) peršuna
  • 2 prstohvata soli
  • malo bibera
  • 1/2 kašike maslinovog ulja
  • par kapi limuna
  • 100 gr oraha (ili badema ili lešnika ako ste u restrikciji)
  • 400 gr milerama

Papriku sam iseckala, posolila, dodala biber, sitno seckan beli luk i peršun, malo maslinovog ulja. Ređala u nekoliko slojeva: prvo mileram, zatim papriku, pa sitno seckane orahe.
Ako je nekome ostala jos neka pečena paprika u zamrzivaču, toplo preporučujem. Oni u restrikciji orahe mogu da zamene bademima.

Humus s crvenim lukom

Potrebno vam je:

  • 100 grama kuvanih leblebija
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 1 puna kašičica tahinija (susam pasta)
  • Prstohvat morske soli
  • Prstohvat kumina (ne mora)
  • Sok od 1/4 većeg limuna
  • 2 kašičice morske soli

Prvo iseckajte luk na tanka rebarca. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte luk. A onda malo po malo dodajte vode. Negde na pola dinstanja odvadite kašičicu luka i ostavite sa strane za dekoraciju. Ostatak luka dinstajte naa tihoj vatri dok se maltene ne rastopi.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U veću šolju stavite leblebije, dodajte luk, tahini, so, kumin, limunov sok i malo maslinovog ulja. I sve dobro izblendirajte ručnim mikserom. Pred kraj dodajte malo hladne vode da bi humus bio kremastiji. I to je to. Sva magija za pravljenje savršenog namaza.

 

 



Ostavite komentar